Asazisul contract

Asa zisul contract este defapt o cerere de emitere card de credit pe care se pune suma imprumutata (adica valoare produselor achizitionate), care apoi este debitat de magazin instantaneu, adica tu nu vezi banii pe card. Ramane ca tu sa platesti ratele. Pe cererea de credit nu este stipulat nici o alta conditie sau suma de bani. Doar un mic tabel cu taxele si penalizarile de intarziere. Apoi, mai sunt Conditiile Generale de Utilizare a Cardului de Credit Eurolina. Care sunt conditii generale…adica interpretabile. Problema mare si ilegala, de unde vin sumele exorbitante daca intarzai niste rate (ceea ce se poate intampla in situatia actuala a romaniei), este ca exista acel comision de 5%, comision de intarziere. E, acel comision se calculeaza din suma diferenta dintre limita de credit acordata si suma maxima datorata. Sa explic. Tu ai luat sa zicem produse de 2000 lei. Ai suma datorata de 4000 lei (cu tot cu dobanzi, taxe de administrare, etc). Platesti 40 de de rate a 100 lei. E, dupa ce semnezi, placi acasa cu produsele, primesti la o luna maxim, un card cu care sa platesti ratele si un extras de cont. Marea chestie este ca pe acel card ai o suma de bani pe care ei ti-o pun la dispozitie. Suma de bani variaza in functie de anumite criterii care nu sunt stipulate pe nici o hartie semnata de tine cu ei. Nici nu exista ceva scris cum ca ti-ar acorda o limita de credit, adica o suma de bani pe langa cei 4000 (suma + dobanda la produs), pe care s-o folosesti cum vrei. Acum, tu daca vrei sa folosesti suma aia, trebuie sa suni sa activezi cardul. Prin folosirea lui iti dai acordul tacit asupra produsul primit (adica celalalt credit de x lei de pe card). Dar, intrebarea mea este: Cu ce drept iti lasa ei pe card o suma de bani, pe care o folosesc intr-o formula matematica care nu este stipulata pe asa zisul contract, conform legii? Si alta chestie din conditiile generale care intra in contradictie cu Legea in vigoare. Ei spun ca prin folosirea cardului iti dai acordul tacit. Legea spune altceva:

Legea nr.193/2000:
<>

In ce priveste legalitatea conditiei stipulate in actele semnate, ia uite ce zice Legea, cat se poate de clar:

Ordonanţa nr.85/2004:
<< Art.15 ? (1) Este interzisă furnizarea de servicii financiare, fără o comandă prealabilă, din partea consumatorului, dacă această livrare presupune efectuarea unei plăţi imediate sau suplimentare ulterioare. –> DE REMARCAT, ca TERMENUL DE PLATA IMPLICA ORICE FEL DE PLATA, FIE EA SI PENALIZARE (cauta in DEX si in LEX)
(2) Consumatorul este exonerat de orice obligaţie, în cazul furnizării de servicii financiare nesolicitate, lipsa răspunsului consumatorului neavând valoare de consimtamânt tacit.>>

Atat timp cat nu exista un contract clar NU au ce sa-ti faca. A nu se uita de asemenea TOT:

Legea 193/2000 publicata in Monitorul Oficial nr.560/10.11.2000

< Dispozitii generale
Art. 1. ? (1) Orice contract încheiat între comercianţi şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate.
(2) În caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului.
(3) Se interzice comercianţilor stipularea de clauze abuzive in contractele încheiate cu consumatorii.

Am o problema cu ei si desi le-am notificat ca nu recunsoc suma care mi-o imputa nu au tinut cont de acest lucru. Le-am cerut printr-o notificare sa-mi transmita desfasurat cum s-a calculat suma datorata. Evident ,nu am primit nimic ,cu toate ca am trimis-o online si pe fax …Etc etc.
Domnul senator Urban Iulian a cerut retragarea autorizatiei de functionare a numitei EFG Retails Services dar momentan nu s-a facut nimic. Dansul are si un site pe internet, cautati cu google, in care sustine cauza celor inselati, hartuiti si amenintati de cei de la EFG Retails Services. Ciudat totusi, ca desi sunt atat de multe cazuri nu am gasit nici o informatie despre EFG Retails cum ca ar fi dat in judecata pe cineva si ar fi castigat. Nu cred ca au curajul sa se duca in instanta cu asa lacune in conditiile generale si lipsa unui contract clar. Fazele care le spun ei in telefon cum ca ai fost instiintat verbal sunt ZERO in instanta. Ma rog, mizeaza pe neinformarea populatiei si pe faptul ca atunci cand omu` aude ca i se face poprire pe salariu sau alte amenintari de genul asta, plateste fara sa gandeasca.

61 de gânduri despre &8222;Asazisul contract&8221;

  1. Va salut,am citit toate comentarile dumnevoastra,aceiasi problema o am si eu cu EFG-ul,m au executat silit,am proces deschis impotriva lor,cerere de anulare pt propirea pe salar in martie am infatisarea la judecatoria Timisoara,va rog daca a castigat cineva in instanat cu EFG ul sa imi trimiteti si mie pe mail decizia Curtii Judecatoresti, ca e foarte important ca avoacta mea sa arate judecatoarei ca au mai fost cazuri castigate in instanat,credibilitatea si sansele de castig ar fi mai mari pt mine daca as avea aceste documente.Adresa de mail este: mc_ili7@yahoo.com

    Va multumesc,

    Apreciază

  2. astazi dupa 7 ani de plata ptr. 2 telefoane ce valorau 1500 ron si cu rata de 140 ron lunar[minimul de plata] m am hotarat sa nu le mai platesc nimic….vreau sa vad ce vor face escrocii astia nenorociti…si am de gand sa i dau in judecata si ptr.hartuire

    Apreciază

    1. Sistati platile ca opresc penalitatile si va vor ameninta telefonic cu diverse (executor, instanta, si altele) dar de un an si jumatate nu am patit nimic si nici datoria nu a mai crescut.
      NU va luati angajamente verbale,solicitatile in scris. Nu veti primi nimic de la iei. Daca va conving sa platiti telefonic veti fi iarasi cotizanti fara sfarsit

      Apreciază

  3. buna sunt si eu in aceeasi situatie ,in 2006 am cumparat de la altex DEJ o masina de spalat si un frigider in valoare de 2000 RON iar in decembrie 2011 a fost ultima rata pe care am platito .IN ianuarie 2012 primesc un telefon si imi spun ca mai am de platit inca 4000RON INTREBANDU-I ce inseamna aceasta datorie imi spun ca DOBANDA si ca eu nu am stiut sa imi citesc extasul pe care ei mi-l trimiteau in fiecare luna? Ce sa fac , am platit doua luni cate un 100RON, am trimis prin posta o scrisoare i care am cerut sa mi se trimita contractul nu am primit nimic , de sunat ma tot suna si ma ameninta .

    Apreciază

    1. buna diana! eu am aproape doi ani de cand nu le mai dau bani!n-au ce sa-ti faca pentru ca ei functioneaza ilegal,dupa umila mea parere;mergi cu toate actele pe care le ai la anpc!

      Apreciază

  4. buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine… am fost data in judecata de efg… am primit executare silita pe salariu in luna decembrie pe 23 .02.2012 am achitat tot catre iei, bineinteles ca in decembrie mi sa blocat si conturile bancare la alte banci… astazi 02.04.2012 nu mi sa deblocat nici un cont… pe data de 29.02.2012 am trimis o cerere catre ei sa mi sa trimiata catre firma angajatoare si catre brd o instiintare din care sa reiasa ca am achitat tot si ca mi sa inchis cardul la ei… bineinteles atunci mi sa spus ca a primit faxul ca nici o problema ca in maxim o saptamana se rezolva… dupa o saptamana am revenit cu telefon sa le spun ca nu mi sa deblocat contul… mi sa spus ca nu are cum sa mi se rezolve asa repede ca mai sunt si alte persoane in starea mea… si mi-au zis ca legea prevede 30 de zile… in care sa se trimiata aceea instiintare bineinteles am asteptat 30 de zile… si pe data de 29.03.2012 am revenit cu un telefon la efg… le-am spus ca acum o luna de zile am trimis cererea sa mi se trimeata instiintare si au inceput ca nu stie ce sa intampla sa verifice si revine… asta fiind pe la ora 10… la ora 16 am vazut ca nu a revenit cu nici un telefon am sunat iar… mi-au zis atunci ca ei nu pot sa-mi dea aceasta informatie si sa iau legatura cu domnul executor si ca revine domnul executor cu un telefon, a doua zi bineinteles ca nu ma sunat nimeni si am revenit iar cu un telefon la ei pe la ora 12 … si mi-au spus ca nu stie ce sa intamplat si ca trebuie sa trimeata un e-mail catre departamentul judecatoresc si ca revine ei…. sa facut ora 17 si nu ma sunat nimeni… am sunat eu iar sa vad daca au un raspuns…mi-a raspuns altcineva la telefon si mi-a zis ca sigur a fost trimisa instiintarea si ca sa ma duc la banca unde am contul blocat ca sigur nu a deblocat ei… astazi am fost acolo mi sa spus ca a trimit si de la centrala lor astazi instiintari de la efg… dar a mea nu este… am revenit iar cu un telefon la ora 10 si mi sa spus ca ia legatura iar cu domnul executor sa vada ce sa intamplat si revine ei… la ora 14 am sunat eu iar si mi-a raspuns iar altcineva … i-am explicat si domnului care mi-a raspuns cum sta treaba si mi-a zis dinsul ca domnul executor care se ocupa de dosarul meu numai lucreaza la ei si nu stie ce sa intamplat…si le-am zis ca o sa iau legatura cu un avocat sau cu un canal de stiri ca sa ceva nu se poate si cand a auzit nici macar la revedere nu mi-a spus ca mi-au inchis…. va rog frumos sa ma ajutati,… pentru ca am ajuns la disperare…nu stiu ce sa mai fac

    Apreciază

  5. DACA NU AI CONTRACT DE CREDIT NU AU CE SA VA FACA .SUMA DE BANII CARE ZIC EI CA SUNT PE CARD NU E SCRISA PE CEREREA DE CREDIT E DIFERENTA INTRE CERERE SI CONTRACT.STAMPILELE PE CERERE E DE LA ALTEX NU DELA ERS EUROLINE CARD .DACA NU ATI OBSERVAT CERETI CONTRACT STAMPILAT DE EI CAND VAU APROBAT PRODUSELE

    Apreciază

  6. Salutare.Si eu am litigii cu acesti camatari in legatura cu un card de credit.Nu am nici un contract semnat in legatura cu suma ”limita de credit”,deci comform legii nu au ce sa imi faca daca nu este un act semnat intre parti.Ma bombardeaza cu telefoane dar le-am pus pe respins.

    Apreciază

  7. am primit si eu contract de la scarbele aste reesalonare cica de la 43 mil la 83 mil sun cu el p masa nu stiu ce sa fac am primit 2 exemplare care vor sa le semnez si sa le trimit p amandoua inapoi sa nu opresc nici unul.adevaru e ca unui coleg de serviciu ia oprit 6 mil din salariu pe 1,6 ani nu stiu cum o sa o scot la capat cu astia am platit 54 mil la ei si valoarea produsului la raft era de 28 mil si acum mai vor 83 cica dobanzi si comisioane de plata intarziatace sa fac ajutorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr vrau un sfat ca ma trtorizeaza cu telefoane din 2 in 2 ore

    Apreciază

      1. am si eu tot cerere de credit dar are vreo 4 pagini cu o multime de puncte scrise una dupa alta , scrise asa ca sa nu se poata citi,fara aliniate,spatii. pot sa ii dau in judecata ? titlul documentului este : CONDITII GENERALE PENTRU ACORDAREA SI UTILIZAREA LINIEI DE CREDIT

        Apreciază

  8. salut,

    am cumparat in urma cu 4 ani un computer de la Altex, dar nu am semnat nici un fel de contract cu EFG. Singurul contract semnat a fost cu Altex, am primit cardul in magazin, in momentul aprobarii creditului si achitarii produsului.

    problema nr.2 : deoarece am o restanta la plati ( 300 ron) primesc mereu hartii in care sunt anuntata ca a inceput eecutarea silita. ce este ciudat, nu am primit nici un fel de somatie de prezentare la tribunal.
    practic ce ne pot face? care este procedura?

    Apreciază

  9. vad ca sintem multi care am luat teapa de la asa zisa institutie non bancara si eu de altfel am cumparat in valoare de 2200 lei au trecut deja cei 5 ani nu mai am rate dar totusi ma suna c mai am de platit suma de 6300 dar nu stiu de unde eu acum nu le mai platesc nimic si nici nu le voi mai plati sper sa mai fie o revolutie in tara asta iar cine va veni la guvernare sai stearga din romania pe acesti escroci

    Apreciază

  10. Buna !
    Si eu sunt in aceeasi situatie ca si voi, doar ca eu am facut o prostie de care mi-am dat seama doar dupa ce am semnat o cerere de reesalonare. Dar, zic sa incep cu inceputul si sa ma ajutati cu cateva informatii. In 2005 mi-am luat de la Altex un nenorocit de telefon de 1000 de lei, pe 4 ani. Am platit mereu la timp,doar ca la un moment dat am tot scos dupa card o suma, respectiv 1200 lei. Si plateam, mai intarziam, dar plateam penalitati, doua rate o data si tot asa. Pe extrasul lunar datoria mea crestea nu scadea, astfel incat m-am hotarat sa nu mai platesc. Zis si facut, numai ca mi-au terorizat vecinii, m-au amenintat verbal ca fac si dreg si eu fraiera m-am speriat si iar plata. Intr-o zi de septembrie 2010 ma suna si imi spun ca am doua solutii: ori platesc suma de 4800lei in 48 de ore ca bla bla bla….eu nu mai achit si sunt un client rauplatnic (de parca nu stiam) ori imi reesaloneaza. Eu intreb ok, in ce conditii. Ei zic pai suma asta se imparte in cate luni vreti , dar nu mai mult de 60 , iar daca intarziati se aplica doar comision de intarziere de 20 lei. Si altceva, eu? Nimic. Ok, foarte multumita! Si imi trimit prin Fan courier o cerere de reesalonare. Aici urmeaza prostia. Citesc eu pana la jumatatea primei pagini si vad ca e suma stabilita , adica 4800 lei (oricum umflata) si gata nu mai citesc, ma apuc sa semnez pe spate si ii dau curierului foile ca asa au zis aia de fan courier sa i le trimit imediat sa nu mai stau sa le trimit eu prin posta romana sau alt serv de curierat. Ajung eu frumusel acasa, aveam cateva spatamani la dispozitie sa platesc si ma trezesc cu un telefon ca am de plata de fapt suma 4800 lei plus dobanda de 20%. Am luat foc, m-am certat cu ei in telefon, dar ma uit pe cererea de reesalonare si in josul paginii era o anexa la act aditional cu toate sumele. Acum din nou telefoane, amenintari, vorbe dulci, iar amenintari, ca sa fac orice sa platesc altfel in 48 de ore trebuie sa platesc toata suma. Ei, oameni buni ce sa fac eu acum dupa ce am fost proasta prostilor? Ce temei am sa ma iau in gura cu ei, sa le cer explicatii de ce naiba de la 1500 lei acum am sa le dau 6700 lei. Daca aveti vreo idee dati-mi-o si mie. Sa aveti mare grija si nu faceti ca mine!

    Apreciază

  11. Si eu am luat teapa de la astia dar acum nu mai platesc sa vad ce fac. As vrea sa ii dam in judecata sa facem un proces comun. Din 2007 tot plaaaatesc si tot mai am 2200 lei dar atat a fost nu mai dau un ban. Am vrut sa vb. cu o persoana competenta de la ei dar de unde ma mint intruna imi da alt operator care cica e sef servici relatii clienti…abureala. Ma suna intruna ii injur ii fac in fel si chip dar vad ca le place…Daca aveti solutii va rog sa ma ajutati sa scap de ei sau mai bine zis haideti sa facem proces comun. Eu contact: titanmaxel@yahoo.com

    Apreciază

  12. si eu am luat produse acum4 ani in valoare de2500 de leiam intarziat de 2 luni cu plata au sunat vecinii pe la servici apoi au inceput cu telefoane de amenintare in final a ajuns acasa un extras de cont cu o suma restanta de 3300de lei ma gandesc sa nu mai platesc ce pot sa imi faca?

    Apreciază

  13. Salutari!

    din pacate sunt si eu patita cu aceasta institutie NON-BANCARA, marea mea curiozitate este cine o detine ? de nu pateste nimic! de luni intregi urmaresc comentarii…si atat nu se intampla nimic!
    Eu am luat aparatura electrocasnica de la Altex si am scos si bani de pe faimosul card total suma 7000ron, acum dupa 3ani am de plata 13000ron in conditiile in care lunar am platit minim de plata ce crestea de la o luna la alta prima rata 105ron actuala rata 510ron.
    Nu vreau sa ma fac de rusine la birou prin urmare platesc ca nebuna rata de parca mi-am cumparat Porsche in leasing!
    NU STIU CE SA FAC!!!!!! CUI SA-I SCRIU SI CE?LA EI NU SE POATE DISCUTA NIMENI…
    La toate stirile apar tot felul de banci , dar de aceasta unitate non-bancara nu se atinge nimeni! Cum de functioneaza cu aceste abuzuri?
    Cum de nu sesizeaza nimeni din media?
    A CUI ESTE ACEASTA EFG..? cE SMECHERAS STA IN SPATELE ACESTEI CAMATARII?

    Apreciază

  14. Salutare!!

    Sunt in acelasi „rahat” ca si alti clienti Altex & EFG!

    Am luat acum 4 un credit de 3.000 de lei, am platit deja 6.000 lei..si mai am de platit inca 6.000 lei..iar datoria creste direct proportional cu ratele platite!

    Care e calea de atac?

    Multumesc

    Apreciază

    1. Buna Lavinia
      Problema este foarte grava si trebuie tratata ca atare
      Suntem in faza in care sunt citeva procese pe rol si majoritatea castigate,dar depinde de fiecare in ce perioada a contractat creditul.
      Se asteapta solutii in functie de raspunsurile ce le vor da instantele de judecata.Deocamdata ,sfatul meu este sa iei legatura cu un avocat si sa sistezi platile pina la clarificarea situatiei financiare.Dar te rog sa il tratezi ca atare,respectiv ,gandeste-te ce vrei sa faci pentru ca intrata in hora trebuie mers pina la capat.

      Bafta tuturor care alegeti calea legala

      Apreciază

      1. Ma pregatesc sa le o scrisoare prin care sa le solicit toate actele din care sa rezulte imensa datorie, precum si situatia platilor pana in meomentul actual. Tot in scrisoare le voi mentiona ca nu voi mai plati nici o rata pana nu se clarifica situatia financiara. Exista posibilitatea de a sistaplatile fara ca datoria mea sa continue sa creasca exponential?

        Multumesc,
        Lavinia

        Apreciază

        1. Din pacate ,doar o hotarare judecatoreasca poate face aceasta ,respectiv sistarea platilor ,in schimb se poate cere alte chestii interesante ,printre care si inchiderea sandramalei … sunt camatari cu acte in regula ,si exista cineva care ii protejeaza,dar cum toate au un final ,speram sa fie fericit ptr noi , noi cei care pina la momentul de fata am achitat cel putin 300% din creditul contractat …ma refer la persoanele care au incheiat asa zisul contract cu EFG pina in 2007 toamna …cu restul e posibil sa fie ceva mai greu ,dar la noi exista citeva portite prin care se vor inapoia sume considerabile de bani din cauza greselilor EFG

          Apreciază

  15. De acord cu tine, dar ai documentul asta? Posteaza-l si tu te rog fara datele tale personale, pentru ca unii nu-l mai au. Eu de exemplu cand am incheiat cu ei l-am aruncat si pe urma am constatat ca mai aveam inca datorii…

    Apreciază

Lasă un comentariu